HomeBillys συμβουλές & νέαΠολυκατοικίαΠοιές είναι οι Ώρες Κοινής Ησυχίας σε Πολυκατοικία;

Ποιές είναι οι Ώρες Κοινής Ησυχίας σε Πολυκατοικία;

Εσείς γνωρίζατε ποιες είναι οι ώρες κοινής ησυχίας σε πολυκατοικία; Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε περισσότερα για το διάστημα των ωρών, το τι αλλάζει ανάλογα την εποχή αλλά και στο τι απαγορεύεται να κάνει κάποιος κατά τη διάρκεια τους.  Επίσης θα εξετάσουμε πιθανές κυρώσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, αλλά και τους λόγους για τους οποίους τελικά οι ώρες κοινής ησυχίας είναι απαραίτητες. Τι είναι οι […]

Πολυκατοικία
Ποιές είναι οι Ώρες Κοινής Ησυχίας σε Πολυκατοικία;

Εσείς γνωρίζατε ποιες είναι οι ώρες κοινής ησυχίας σε πολυκατοικία; Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε περισσότερα για το διάστημα των ωρών, το τι αλλάζει ανάλογα την εποχή αλλά και στο τι απαγορεύεται να κάνει κάποιος κατά τη διάρκεια τους. 

Επίσης θα εξετάσουμε πιθανές κυρώσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, αλλά και τους λόγους για τους οποίους τελικά οι ώρες κοινής ησυχίας είναι απαραίτητες.

Τι είναι οι Ώρες Κοινής Ησυχίας;

Οι ώρες κοινής ησυχίας, σε μια πολυκατοικία, είναι οι ώρες κατά τις οποίες οι διαμένοντες είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα πάντα με το νόμο, να μην προκαλούν αχρείαστη φασαρία, ώστε να επιτρέψουν στους υπόλοιπους ενοίκους να ξεκουραστούν.

Οι ώρες αυτές δεν είναι πάντα οι ίδιες. Συγκεκριμένα αλλάζουν ανάλογα με την περίοδο του χρόνου.

Ώρες Κοινής Ησυχίας σε Πολυκατοικία το Καλοκαίρι

Όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη παράγραφο, οι ώρες κοινές ησυχίας διαφέρουν, ανάλογα με την περίοδο. Συγκεκριμένα η θερινή περίοδος ή αλλιώς το καλοκαίρι έχει διάρκεια από  1 Απριλίου έως και 30 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών οι ώρες κοινής ησυχίαςς ορίζονται από τις 15:00 έως 17:30 και από τις 23:00 έως και τις 7:00.

Ώρες Κοινής Ησυχίας σε Πολυκατοικία το Χειμώνα

Όσον αφορά για το διάστημα των ωρών το χειμώνα, εδώ παρατηρούμε διαφορές.

Συγκεκριμένα η χειμερινή περίοδος ξεκινάει από την 1 Οκτωβρίου έως και τελειώνει στις 31 Μαρτίου.

Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι ώρες κοινής ησυχίας σε πολυκατοικία ορίζονται από τις 15:30 έως τις 17:30 και από τις 22:00 έως τις 7:30.

Αξίζει φυσικά να αναφέρουμε πως οι ώρες κοινής ησυχίας είναι ίδιες για τις καθημερινές, τις αργίες, τις γιορτές αλλά και τα Σαββατοκύριακα.

Τι απαγορεύεται κατά τις ώρες κοινής ησυχίας σε πολυκατοικία;

Αφού μάθαμε περισσότερα σχετικά με το διάστημα που τις ορίζει, ας εξετάσουμε τι απαγορεύεται να κάνει κάποιος κατά τη διάρκεια τους.

Συγκεκριμένα κατά τις ώρες κοινής ησυχίας σε πολυκατοικία, απαγορεύονται:

  1. Θορυβώδεις εργασίες και δραστηριότητες όπως για παράδειγμα η μετακίνηση επίπλων που προκαλούν θόρυβο λόγω του βάρους τους ή ακόμη και η ηλεκτρική σκούπα
  2. Λειτουργία συσκευών που προκαλούν έντονο θόρυβο, όπως για παράδειγμα ο ήχος της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου στο μέγιστο αλλά και η χρήση μουσικών οργάνων
  3. Οι δυνατές φωνές, όπως για παράδειγμα ένας έντονος καβγάς
  4. Οι συναθροίσεις και τα πάρτι τα οποία προκαλούν πολύ θόρυβο

Βέβαια αξίζει να σημειώσουμε πως μπορείτε να προχωρήσετε στην εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, ακόμη και αν αυτή προκαλεί θόρυβο, αρκεί να έχετε ειδική αιτιολογημένη άδεια του Διοικητή του οικείου Αστυνομικού τμήματος. 

Ποιες είναι οι κυρώσεις;

Αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν, η παραβίαση των ωρών κοινής ησυχίας, τιμωρείται στην Ελλάδα αρκετά αυστηρά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 10 περί διατάραξης ησυχίας, του νόμου 4637/2019 κάποιος ο οποίος παραβίασε τις ώρες κοινής ησυχίας σε πολυκατοικία μπορεί να τιμωρηθεί με χρηματική ποινή ενώ μπορεί να του επιβληθεί έως και 5  μήνες φυλάκιση.

Τι μπορείς να κάνεις όταν δεν τηρούνται;

Πιθανότητα έχετε ακούσει ή ακόμη και ζήσει πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος γείτονας δεν συμμορφώνεται με τις ώρες κοινής ησυχίας στην πολυκατοικία.

Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσατε αρχικά να μιλήσετε με τον γείτονα, ή τους γείτονες οι οποίοι δεν συμμορφώνονται και να τους ενημερώσετε. Δεν είναι καθόλου παράξενο ακόμα και να μην είχαν ιδέα σχετικά με το ποιες είναι οι ώρες που θα πρέπει να κάνουν ησυχία.

Αν πάλι γνωρίζουν, αλλά συνεχίζουν σκοπίμως να προκαλούν θόρυβο κατά τη διάρκεια τους τότε μια καλή λύση είναι να μιλήσετε με τον διαχειριστή της πολυκατοικίας. Ο Διαχειριστής της πολυκατοικίας, έχει αρκετές αρμοδιότητες, μία εκ των οποίων είναι να ενημερώσει και εκείνος, πιο αυστηρά τους συγκεκριμένους ενοίκους, αλλά και να θέσει το ζήτημα στην γενική συνέλευση της πολυκατοικίας.

Αν ακόμη και αυτό δεν λειτουργήσει τότε θα χρειαστεί να ενημερώσετε το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας ή ακόμη και να ζητήσετε βοήθεια από δικηγόρο. Ένα όμως είναι σίγουρο, ο νόμος είναι με το μέρος σας!

Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχουν Ώρες Κοινής Ησυχίας σε μία Πολυκατοικία;

Γιατί όμως υπάρχουν τόσοι νόμοι και αυστηροί κανόνες γύρω από τις ώρες κοινής ησυχίας σε πολυκατοικία

Αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό αρκετά εύκολα, αν αναλογιστεί κανείς το πόσο απαιτητική μπορεί να γίνει η συγκατοίκηση. Βέβαια δεν μιλάμε για μία άμεση συγκατοίκηση, καθώς οι ένοικοι δεν μοιράζονται το ίδιο διαμέρισμα.

Παρόλα αυτά το να ζει κανείς σε μία πολυκατοικία θα μπορούσε να θεωρηθεί τουλάχιστον ως μία έμμεση συγκατοίκηση, καθώς πλέον χρειάζεται να ζήσει δίπλα σε ανθρώπους, πολλές φορές διαφορετικής ηλικίας, κουλτούρας αλλά και νοοτροπίας.

Οι ώρες κοινής ησυχίας λοιπόν, φροντίζουν ώστε να υπάρχουν κάποια απαραίτητα όρια ανάμεσα στους ενοίκους (ή άλλες φορές ιδιοκτήτες), επιτρέποντας τους να συνυπάρξουν με μεγαλύτερη ευκολία.

Με λίγα λόγια

Σε αυτό το άρθρο αναφερθήκαμε στις ώρες κοινής ησυχίας και τις διαφορές που παρουσιάζουν από χειμώνα σε καλοκαίρι.

Επιπλέον είδαμε αναλυτικά τι απαγορεύεται να κάνει κάποιος κατά τη διάρκεια τους. Τέλος εξετάσαμε ορισμένες από τις κυρώσεις στην περίπτωση που κάποιος τις παραβιάσει αλλά και τον λόγο για τον οποίο είναι απαραίτητες για μία πολυκατοικία. 

Οι ώρες κοινής ησυχίας σε πολυκατοικία δεν είναι ο μόνος τρόπος για να συνυπάρξουν οι ένοικοι μεταξύ τους! Στο Billys στόχος μας είναι οι ένοικοι σε όλο τον κόσμο να ζουν μαζί αρμονικά , εξοικονομώντας χρόνο, κόστος και προσπάθεια. 

Για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε μία πλατφόρμα, τόσο για διαχειριστές, όσο και για ενοίκους, η οποία τους επιτρέπει να διαχειριστούν την πολυκατοικία τους αποτελεσματικά, παίρνοντας τον έλεγχο στα χέρια τους!

userimage

Συντάκτης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ